Posttraumatische stressstoornis

Bij een posttraumatische stressstoornis blijven schokkende ervaringen uit het verleden op een indringende manier terugkeren in uw gedachten.

Wat is een posttraumatische stressstoornis?

Ieder mens krijgt in het leven te maken met schokkende ervaringen. De meeste mensen kunnen zo’n ervaring zelf verwerken. Bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft u een schokkende of traumatische ervaring meegemaakt die steeds op een indringende manier terug blijft komen in uw gedachten of dromen. U probeert alles om deze gedachten uit de weg te gaan. U ontwijkt bijvoorbeeld de mensen die met de schokkende ervaring hadden te maken of de plek waar het gebeurd is. Ook kan een gebeurtenis uit uw verleden plotseling voor een hoop klachten zorgen. Dit geldt vaak voor slachtoffers van incest, oorlog, vervolging of marteling.

Wat zijn de symptomen van een posttraumatische stressstoornis?

Er zijn verschillende symptomen die horen bij PTSS. U moet denken aan:

  • concentratieproblemen
  • woede-uitbarstingen
  • slaapproblemen, bijvoorbeeld nachtmerries
  • minderwaardigheidsgevoelens en negatief zelfbeeld
  • verhoogde waakzaamheid
  • herbelevingen
  • lichamelijke klachten die samenhangen met stress

Wat is de oorzaak van een posttraumatische stressstoornis?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaat door een gebeurtenis die psychisch een diepe wond (trauma) heeft achtergelaten. Dit veroorzaakt zoveel stress dat het dagelijks leven ernstig wordt ontregeld. We spreken van PTSS als de lichamelijke en geestelijke klachten niet binnen drie maanden na het trauma verdwijnen. De gebeurtenis heeft, soms onbewust, een blijvende wond veroorzaakt en de klachten die u heeft, staan het dagelijks functioneren in de weg. Soms krijgt u pas na maanden of jaren last van de gevolgen van een traumatische ervaring.

naar overzichtNaar onze werkwijze