Ontwijkende stoornis
In contacten met uw naasten hebt u moeite open te zijn en uzelf te laten zien.
Wat is een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis?
Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door angstgevoelens in relaties en vriendschappen. U vindt het moeilijk om in contacten met naasten open te zijn en uzelf te laten zien. U bent bang dat u in gezelschap verkeerde dingen zegt of doet. Ook bent u steeds bezig met wat anderen van u vinden en dat verandert pas als u zeker weet dat u geaccepteerd wordt. Hierdoor kiest u ervoor om situaties uit de weg te gaan, waardoor u meer en meer geïsoleerd raakt. U kunt hierdoor stressgerelateerde lichamelijke klachten ontwikkelen en in sommige gevallen ook angststoornissen zoals een sociale fobie. Dit patroon bestaat vaak al gedurende het grootste deel van uw leven, en zorgt ervoor dat u veel minder doet dan u eigenlijk kunt.
Wat zijn de symptomen van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis?
Mogelijke symptomen van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zijn:
- u heeft moeite om bij mensen betrokken te raken, tenzij u zeker bent dat men u aardig vindt
- u vindt uzelf onaantrekkelijk of minderwaardig
- u bent gereserveerd binnen intieme relaties uit vrees om te kort te schieten
- u vermijdt werkzaamheden die menselijke contacten met zich meebrengen omdat u bang bent voor kritiek, afkeuring of afwijzing
u bent altijd bang dat u in sociale situaties bekritiseerd of afgewezen wordt
Wat is de oorzaak van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis?
Er kan moeilijk een oorzaak aangewezen worden voor een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Meestal gaat het om een combinatie van factoren. U moet dan denken aan ervaringen uit het verleden, erfelijkheid en de omstandigheden waarin u bent opgegroeid.
naar overzichtNaar onze werkwijze