Agorafobie

Agorafobie wordt ook wel straat- of pleinvrees genoemd. U bent vooral in drukke ruimtes of op straat bang dat er iets met u gebeurt.

Wat is agorafobie?

Agorafobie wordt ook straat- of pleinvrees genoemd. Als u agorafobie heeft voelt u zich in openbare ruimtes zoals winkels, bioscoop, openbaar vervoer, bibliotheek, het werk of de straat erg bang en vreest u dat er iets gebeurt. U bent bang om in situaties terecht te komen waaruit u niet kunt vluchten. Hierdoor heeft u moeite om de vertrouwde omgeving te verlaten en naar buiten te gaan. Pleinvrees gaat vaak gepaard met angst- en paniekaanvallen. De angst voor een volgende angstaanval kan ervoor zorgen dat u niet meer buiten uw vertrouwde omgeving komt. Agorafobie kan een grote invloed hebben op het sociale leven, werk en gezinsleven.

Wat zijn de symptomen van agorafobie?

Als u last heeft van agorafobie heeft u te maken met de volgende symptomen:

  • hartkloppingen
  • kortademigheid
  • het gevoel van ‘ik kan hier niet weg´
  • benauwdheid
  • angst om controle te verliezen
  • angst om dood te gaan

Wat is de oorzaak van agorafobie?

Bij de meeste angststoornissen is moeilijk een oorzaak te noemen. Het gaat meestal om een combinatie van factoren die van invloed zijn. Dit geldt ook voor agorafobie. Erfelijkheid is vaak één van die factoren. Een ingrijpende levensgebeurtenis werkt agorafobie vaak in de hand. Als u moeilijke situaties uit de weg gaat, problemen moeilijk kunt uiten en slecht voor uzelf opkomt dan heeft u een verhoogde kans om agorafobie te krijgen.

naar overzichtNaar onze werkwijze