Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis zorgt voor overmatige bezorgdheid en grote angsten die vaak niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Bij een gegeneraliseerde angststoornis maakt u zich voortdurend zorgen over heel veel dingen zoals uw gezondheid, uw werk, relaties etc. Deze overmatige bezorgdheid en grote angsten zorgen ervoor dat u op bepaalde gebieden niet meer goed kunt functioneren. U voelt zich in verschillende situaties bedreigd, onrustig en ongemakkelijk. U maakt zich bijvoorbeeld zorgen om anderen terwijl daar eigenlijk geen reden voor is. U bent eraan gewend geraakt altijd het ergste te denken en u maakt zich continu zorgen over alles wat mogelijk mis kan gaan. Een gegeneraliseerde angststoornis heet daarom ook wel een piekerstoornis.

Wat zijn de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis?

Bij een gegeneraliseerde angststoornis heeft u te maken met één of meerdere van de volgende symptomen:

  • rusteloosheid
  • vermoeidheid
  • prikkelbaarheid
  • verhoogde spanning
  • moeite met concentreren
  • slaapproblemen

Wat is de oorzaak van een gegeneraliseerde angststoornis?

Het is bij een gegeneraliseerde angststoornis moeilijk om één oorzaak te noemen. Meestal gaat het om een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt in veel gevallen een rol. Omgevingsfactoren spelen ook een rol bij het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis. U kunt bijvoorbeeld een piekerstoornis oplopen na een ingrijpende gebeurtenis, een stressvolle periode of door ervaringen uit uw jeugd.

naar overzichtNaar onze werkwijze