Erica Moes, Msc, psycholoog

Elk woord is een verhaal en daarmee een middel om verbinding met de ander te maken.

In mijn werk binnen de GGZ heb ik mij vóór, tijdens en na afronding van mijn studie psychologie gespecialiseerd in autisme. Met name door het uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek. Daarnaast heb ik jarenlang volwassenen en gezinnen begeleid, waarbij autisme een rol speelt. Bij een autismespectrumstoornis is er sprake van een andere breinwerking, die gevolgen heeft voor het gedrag van de cliënt en zijn omgeving.

Sinds 2020 werk ik samen met IVMV. Mijn drijfveer is om cliënten verder te helpen op hun levenspad door in de vraagstukken van hun leven duidelijkheid en samenhang te helpen creëren. Omdat de diagnose ASS bij een cliënt, van zijn naasten een andere afstemming en een aangepaste manier van communiceren vraagt, heb ik ook oog voor zijn of haar context, waarmee ik bedoel: alle belangrijke anderen.

Ten aanzien van de unieke begeleidingsvraag van de cliënt hanteer ik een methodiek, die o.a. elementen van de cognitieve gedragstherapie en de positieve psychologie omvat. Ik werk graag oplossingsgericht, waarbij ik gebruik maak van visuele ondersteuning en beeldtaal. Het doel daarvan is om verbinding te bevorderen binnen het systeem van de cliënt zodat allen gezien worden, waardoor kansen ontstaan om een positieve verandering in een relatie of gezin op gang te brengen. Daarnaast pas ik sinds 2023 de ReAttach therapie toe; een kortdurende interventie die positieve ervaringen stimuleert en waarbij de cliënt niet hoeft te praten. Deze therapie (een breintraining) wordt als systemische interventie ingezet bij allerlei klachten, ter ondersteuning van het verwerken van psychologische stress en het ontwikkelen van (pro)actieve coping stijlen en veerkracht.

naar overzichtNaar onze werkwijze