Angststoornis

Bij een angststoornis bent u bang zonder dat er een echte aanleiding voor is. De angst beperkt u in het dagelijkse functioneren.

Wat is een angststoornis?

Angst zet ons lichaam op scherp en daarom is het goed dat we wel eens bang zijn. U schrikt bijvoorbeeld van de geur van brand, zodat u het vuur snel kunt blussen of kunt vluchten. Maar soms bent u bang terwijl er geen aanleiding voor is. Het zweet breekt u bijvoorbeeld uit bij de gedachte dat u een telefoontje moeten plegen, u bent erg bang om alleen gelaten te worden of u moet overdreven vaak uw handen wassen. Als angst ervoor zorgt dat u in uw dagelijkse functioneren wordt beperkt, dan kan het zijn dat er sprake is van een angststoornis.

Wat is de oorzaak van een angststoornis?

Bij een angststoornis is moeilijk één oorzaak te noemen. Er is vaak sprake van een aantal factoren die een angststoornis kunnen veroorzaken. Als u bijvoorbeeld iets meegemaakt heeft waar veel stress bij kwam kijken, dan kan dit een oorzaak zijn van een angststoornis. Ook kan het dat u geleidelijk een angststoornis ontwikkelt. In sommige families komen angststoornissen vaker voor. Erfelijkheid speelt daarbij een rol. Er wordt gedacht dat bepaalde stoffen in het lichaam invloed hebben op iemands gevoeligheid voor angst en paniek. De manier waarop iemand met angst omgaat, lijkt voor een deel ook aangeleerd. Opvoeding en ervaringen uit het verleden spelen daarbij een rol.

Welke angststoornissen zijn er?

Bij IVMV behandelen we verschillende angststoornissen. Kijkt u onder de diverse subkopjes op deze site.

naar overzichtNaar onze werkwijze