Hypochondrie

Als u zich bij ieder pijntje zorgen maakt en altijd bang bent een ernstige ziekte te hebben dan kan dit duiden op hypochondrie.

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie wordt ook wel ziektevrees genoemd. Als u hypochondrie heeft denkt u bij elk pijntje dat er iets ernstigs aan de hand is of u vreest telkens dat u een ziekte heeft. U maakt zich er voortdurend zorgen over, kunt er slecht van slapen, raakt in paniek of wordt er somber en lusteloos van. Ook brengt u daardoor vaak een bezoek aan uw dokter, alleen is het voor een huisarts bijna niet mogelijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen. Iemand met ziektevrees denkt vaak dat de arts zich vergist en dat er toch iets ernstigs aan de hand is. Dit levert vaak frustraties op, omdat iemand zich niet serieus genomen voelt.

Wat zijn de symptomen van hypochondrie?

Als u hypochondrie heeft dan kunt u last hebben van de volgende symptomen:

  • vaak of dwangmatig informatie opzoeken over verschillende ziektebeelden
  • veel aandacht voor lichamelijke klachten
  • veelvuldig bezoeken van uw huisarts

Wat is de oorzaak van hypochondrie?

Bij een angststoornis is moeilijk één oorzaak te noemen. Er is vaak sprake van een aantal factoren die een angststoornis kunnen veroorzaken. Als u vaak last heeft van stress kan dit een angststoornis ontwikkelen zoals hypochondrie. Ook ervaringen uit uw verleden kunnen een rol spelen. Als u in het verleden te maken heeft gehad met een ernstige ziekte van iemand in uw omgeving die begon met ‘onschuldige’ klachten, dan is de kans groter dat u bij uzelf onschuldige klachten als ernstig opmerkt.

naar overzichtNaar onze werkwijze