IVMV

 

  

Problematiek


Bij IVMV bieden we verschillende behandelmethoden, aansluitend op de problematiek van de cliënt. Hieronder vind je een overzicht van problematiek die wij regelmatig onderzoeken en behandelen.

Stemmingsklachten
De meest voorkomende stemmingsklacht betreft een depressie. Door middel van onderzoek kan vastgesteld worden hoe ernstig de depressie is en welke factoren hier een rol in spelen. Behandeling bestaat veelal uit gespreksbehandeling, waarbij cognitieve gedragstherapie vaak de eerste behandeloptie is. Mogelijk kan aanvullend psychomotorische therapie ingezet worden, maar ook mindfulness en activerende therapie. Mindfulness wordt door jouw zorgverzekeraar alleen vergoed wanneer er sprake is van recidiverende depressies. Daarnaast kan de psychiater medicatie voorschrijven tegen somberheid.

Angst- en paniekklachten
Angst- en paniekklachten betreft een brede categorie aan problematiek. Veel voorkomende angstklachten zijn specifieke angsten (te denken aan autorijden, liften, drukke plaatsen, ziek zijn), maar ook veel zorgen maken en piekeren valt onder angstklachten. Bij paniekklachten is er sprake van regelmatige ‘aanvallen’ zoals hartkloppingen, tintelingen, duizelig worden en rillingen. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak in gesprekken geboden, met ondersteuning mogelijk vanuit psychomotorische therapie en mindfulness. In specifieke gevallen kan ook EMDR aangeboden worden. Voor angst- en paniekklachten is ook specifieke medicatie verkrijgbaar.

Onverwerkte verliezen
In het geval van rouw, of dit voor je gevoel te veel of lang rouwen is, of juist moeite om te rouwen, is rouwbehandeling mogelijk. Met een gespecialiseerde therapeut werk je aan je rouwproces.

 

 


Psychische klachten samenhangend met lichamelijke klachten, zoals chronische pijn
Lichamelijke klachten kunnen worden beïnvloed door hoe we ons voelen, en kunnen soms zelfs ontstaan door psychische klachten en stress. In de behandeling ga je op zoek naar een betere balans tussen je draagkracht en draaglast en je eigen persoonlijke valkuilen die er mede toe bijdragen dat de klachten blijven bestaan of zelfs toenemen. Verschillende methodieken kunnen we aanbeiden, waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness, psychomotorische therapie, hypnotherapie, activerende therapie en ontspanningstraining. Ondersteuning door middel van medicatie is mogelijk.

Traumatische ervaringen
Je hebt iets ingrijpends meegemaakt en merkt dat dit nog steeds veel invloed op je heeft. Dat kan een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding of een plotseling ontslag. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal. Je wordt soms ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenis of hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je het opnieuw beleeft.  Herken je dit, dan is het mogelijk dat je traumaklachten of een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) hebt.

Staat je klacht of probleem er niet bij?
De lijst van behandelbare problemen is erg groot, de hierboven genoemde problematiek komt het meest voor, maar het is goed mogelijk dat jouw problematiek hierboven niet vermeld staat, of slechts deels. Indien je hierover een vraag hebt, kun je ons mailen of bellen.

 


© 2014 IVMV Hoofdlocatie:

Geessinkbrink 7
7544 CW Enschede
info@ivmv.org

 

Andere locaties:

  • Geessinkbrink 7, 7544 CW
  • Prinsestraat 22c, 7513 AL
  • Ripperdastraat 5, 7511 JP