Farmacotherapie (behandeling met medicijnen)

Farmacotherapie is een behandeling met medicijnen die soms wordt ingezet bij psychologische behandelingen. Vaak worden zowel de medicatie als de psychotherapie tegelijkertijd gestart. De ene vorm van behandeling versterkt de werking van de andere. Klachten waarbij medicatie onder meer kan worden ingezet:

  • aandachtstekort en hyperactiviteit (ADHD)
  • angstklachten
  • ernstige depressie

Hoe werken medicijnen?

De hersenen hebben bepaalde stofjes nodig om goed te kunnen blijven werken. Als daarin een storing optreedt, kan dat grote gevolgen hebben, ook op psychologisch gebied. De juiste medicijnen kunnen verstoringen verhelpen. De klachten verminderen dan aanzienlijk. Medicatie voorschrijven gebeurt heel zorgvuldig en er wordt gekeken naar: het juiste middel, de juiste dosis, het effect de bijwerkingen, hoe lang de medicijnen nodig zijn.

Wie schrijft medicijnen voor?

Alleen een psychiater is normaal gesproken bevoegd om medicijnen voor psychische klachten voor te schrijven. Als de verwijzer of een behandelaar denkt aan ondersteuning met medicatie dan wordt de psychiater in consult gevraagd. Allereerst vindt een medicatie intake plaats. In dit gesprek wordt nog eens goed naar alle klachten gekeken. Daarna wordt de medicatie ingesteld. De duur van deze behandeling hangt af van de (ernst van) uw klachten en het soort medicatie.

naar overzichtNaar onze werkwijze